Gezilecek Yerler | Bolvadin Hilal Otel

Bolvadin ilçesi Afyonkarahisar’ın tarihi en köklü ilçelerinden biridir. Bolvadin’in en güzel yerleri konu alınarak hazırlamış olduğumuz içeriğimize geçmeden önce ilçe hakkında genel birkaç bilgiyi okuyucularımıza sunmak istiyoruz.

İlçe merkeze yaklaşık 60 km uzaklıkta bulunuyor. 2019 yılında yapılan sayımlara göre ilçe nüfusu 45 bin 384 kişiden oluşuyor. Ara bölgede yer aldığı için iklimi karasal ve ılıman iklim arasında değişkenlik gösteriyor. Bolvadin ilçesinin yüzölçümüyse 1108 km2 olup merkezin büyük bölümünü kaplamaktadır. Dilerseniz Bolvadin turistik yerler seçilerek oluşturduğumuz Bolvadin gezilecek yerler listesine başlayalım.

Bolvadin Gezilecek Yerler Listesi

Kaymağıyla ünlü olan Bolvadin aynı zamanda pek çok turistik mekâna sahip. Tarihi yaklaşık 10.000 yıllık bir zaman dilimini kapsayan ilçede gezebileceğiniz pek çok yer bulunuyor.

Bolvadin turistik yerler açısından oldukça zengin bir ilçe ve gelen pek çok misafirini kendine hayran bırakabilecek güzelliklere sahip. Dilerseniz lafı daha fazla uzatmayalım ve Bolvadin gezilecek yerler listemize başlayalım.

1. Bolvadin Yanık Kışla MüzesiBolvadin Müzesi

Bolvadin Müzesi

Yunan birlikleri tarafından Kurtuluş Savaşı zamanında tahribata uğratılmış olan Yanık Kışla’nın restore edilmesiyle tarih ve kültür mirasımıza katılması sağlanmış Bolvadin Müzesi’nin. İçerisinde çok sayıda eser barındıran müze ilçenin önemli turistik mekanlarından biri olarak biliniyor.

Eski Tunç Çağı’ndan Osmanlı dönemine kadar birçok medeniyetten kalma tarihi eser bulunuyor müzede. Onlarca yıllık tarihi eserleriyle Bolvadin Müzesi tarih tutkunları için mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

  • Ziyaret Saatleri: 08:30 – 17:00 saatleri arasında
  • Giriş Ücreti: 5 TL
  • Adres: Yakup Şevki Paşa, Bolvadin / Afyonkarahisar
  • Konum bilgileri için tıklayın.

2. Eber GölüEber Gölü

Eber Gölü

Sadece Bolvadin ilçesinin değil aynı zamanda ülkemizin de önemli doğal alanları arasında bulunuyor Eber Gölü. Barındırdığı endemik bitki türleri, sazlık ve kamışlıklarla sadece görüntüsüyle hayran bırakmakla kalmıyor, aynı zamanda ilçenin de geçim kaynağı olarak önem arz ediyor. Hem mavi hem de yeşil görüntüsüyle doğa severleri kendine hayran bırakan gölde turna ve sazan balığı türlerine rastlanabiliyor.

Kamp yapmayı seven turistler içinde uygun olan Eber Gölü tam bir doğa harikası. Ancak maalesef ülkemizin pek çok yerinde olduğu gibi Eber Gölü’nün de değeri tam anlamıyla bilinemiyor. Çevrede bulunan fabrikalardan Eber Gölü de nasibini almış durumda. Yine de güzelliğini hala koruyan bu göl ülkemiz sınırları içerisinde bulunan en büyük 12. göl unvanıyla önemli bir yere sahip.

3. Bolvadin Peri BacalarıBolvadin Peri Bacaları

Bolvadin Peri Bacaları

Pek çok kişi peri bacalarının sadece Nevşehir’de bulunduğunu sansa da Bolvadin bu doğal güzelliğe sahip yerlerden biri. Eşsiz ve görkemli oluşumuyla peri bacaları gelen turistleri kendine aşık edecek güzelliğe sahip.

Sadece peri bacaları değil, aynı zamanda peri bacalarının bulunduğu konumda ortaya çıkan manzaralar da görenleri mest ediyor.

4. Kızlar EvciğiKızlar Evciği

Kızlar Evciği

Dede Korkut’un ünlü efsaneleri arasında yer alan 40 Kız Efsanesi’nin geçtiği yerdir Kızlar Evciği. Pek çok kişi geceleri buradan çalgı ve kadın seslerinin geldiğini söyler. Özellikle depresyon nöbetleri geçiren hastalar buraya getirilerek hastalıklarına şifa bulmaları umulur.

Efsaneler bir yana tarihi açıdan da oldukça önemli Kızlar Evciği. Zira mağaranın içerisinde kayalara oyulmuş olan Frigya mezarları bulunuyor. Mağara içerisinde yalnızca mezar kalıntıları bulunmuyor. Ayrıca 3 adet sanduka kalıntısına da rastlanıyor. Hakkında söylenen efsaneler ve sahip olduğu kalıntılarla Kızlar Evciği mağarası bölgenin en çok rağbet gören turistik mekanlarından biri.

5. Kırkgözler KöprüsüKırkgöz Köprüsü, Afyon

Kırkgöz Köprüsü, Afyon

Kırkgözler Köprüsü, Akarçay üzerine kurulmuş olan ve tarihi açıdan oldukça önem arz teşkil eden bir köprü. Kırkgözler Köprüsü’nün inşa tarihi Bizans dönemine dayanıyor. Sadece Bizans döneminde önemli olmakla kalmayan köprü, Osmanlı dönemine gelindiğinde Kanuni Sultan Süleyman tarafından oldukça ilgi görüyor ve onun emriyle daha da büyütülüyor.

Bizans, Osmanlı ve Selçuklu mimarisinden izler taşıyan köprü ülkemizin kültür mirası açısından oldukça önemli. Günümüzde hala sağlam durumda olan köprü ilçenin cazibe merkezlerinden biri olmuş durumda.

  • Adres: Dipevler Köyü, Bolvadin / Afyonkarahisar
  • Konum bilgileri için tıklayın.

6. Kırık MinareKırık Minare

Kırık Minare (Foto: sinan doğan)

Bolvadin ilçesinin belki de en ilginç geçmişe sahip tarihi kalıntılarından birisidir. Kırık Minare’nin bulunduğu köy olan Erkmen Köyü’nün tarihi Hazar Türklerine uzanmakta ve Selçuklu döneminde Türkmen köyü olarak bilinmekte. Köyün ve Kırık Minare’nin ilgi çekici olan yanıysa pek çok doğal afete maruz kalmış olmaları. Bilinenlere göre köyde önce bir deprem ardından da yangın felaketleri yaşanıyor.

Bütün bu felaketler sonucunda köyde her şey yok olmuşken sadece Kırık Minare ayakta kalmayı başarıyor. Sadece hikayesiyle değil aynı zamanda mimarisiyle de göz dolduruyor Kırık Minare. Zira yapımında kullanılan taşlar Polybotum antik kentinden getirtilmiş. Bu nedenle üzerinde eski yazıtlar bulunuyor ve bu yazıtlar pek çok turistin ilgisini çekiyor. Kırık Minare barındırdığı tüm bu güzelliklerle mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında yer alıyor.

  • Adres: Köprübaşı, Dişli / Bolvadin / Afyonkarahisar
  • Konum bilgileri için tıklayın.

7. Heybeli KaplıcasıHeybeli Kaplicalari

Heybeli Kaplicalari

Heybeli Kaplıcası hem bir şifa kaynağı hem de tarihi kalıntılar arasında yer alan önemli bir yer. Eski dönemlerde Kızıl Kilise adıyla bilinen Heybeli Kaplıcası’nın bulunduğu konumda bir kilise olduğu biliniyor. Ancak ne yazık ki kilise günümüze kadar ulaşamamış.Kiliseden kalan kalıntılardaysa çeşitli haç işaretlerine rastlamak mümkün.

1944 yılında restore edilerek kaplıca olarak turizme geri kazandırılmış olan Heybeli Kaplıcası birçok hastalığa da şifa oluyor. Zengin minerallere sahip kaplıca bağırsak ve mide rahatsızlıklarına iyi gelmesiyle biliniyor.

8. Yedi Kapı ManastırıYedikapılar Manastırı

Yedikapılar Manastırı

Yine Frigya dönemine ait, kayalara oluşmuş önemli bir eser. Kayaların oyulmasıyla inşa edilmiş olan manastır yedi farklı giriş kapısına sahip. Roma döneminde de işlevsel olarak kullanılmış olan manastır kayalara oyulmuş kapıları ve içerisinde bulunan çeşitli odalarla ilgi çekiyor. İnziva odalarının ve ibadet yapılan alanların bulunduğu manastırın hemen yan kısmındaysa yer altı şehri bulunuyor.

Frigya ve Roma döneminde saklanmak için kullanıldığı bilinen yer altı şehrinin içerisinde mahzenler, su kuyuları ve havalandırma bacası gibi yapılar bulunuyor. Dönemin mimarisini yansıtan manastır ve yer altı şehri görkemli mimarisiyle tarih severlerin mutlaka görmesi gereken yerler arasında yer alıyor.

  • Adres: Yeni, Kemerkaya / Bolvadin / Afyonkarahisar
  • Konum bilgileri için tıklayın.

9. Çakmaklı KonağıÇakmaklı Konağı

Çakmaklı Konağı (Efkan Sinan)

Tipik Bolvadin evlerinin mimarisine sahip olan Çakmaklı Konağı taş merdiven girişine sahip. Üç katlı olarak inşa edilmiş olan konak sadece mimari önemiyle ön plana çıkmıyor. Aynı zamanda Kurtuluş Savaşı’nın yaşandığı dönemlere de şahitlik ediyor. Atatürk’ün bir süre konakladığı ev karargâh olarak kullanılmış. Büyük Taarruz planının oluşturulduğu ev dönemin önemli yapılarından bir tanesi. Büyük Taarruz emrinin verildiği ev koruma altına alınmış olan yapılar arasında.

10. Abdulvahap Gazi Türbesi

Ülkemizin pek çok yerinde türbesine rastladığımız önemli kişilerden biri olan Abdulvahap Gazi Türbesi ilçede kutsal sayılan yerlerden. Abdulvahap Gazi’nin mezarının bulunduğuna inanılan türbe Peygamber Efendimiz’in sancaktarı olduğu için Bolvadin’i gezmek için gelenlerin en çok rağbet gösterdiği yerler arasında bulunuyor.

11. Rüstem Paşa Hamamı

Dönemin padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın verdiği emirler doğrultusunda Mimar Sinan tarafından inşa edilen Rüstem Paşa Hamamı mimarisiyle dikkat çekiyor. Mimar Sinan’ın üstün zekasını bir kez daha kanıtlayan hamamın suları dağdan borular yardımıyla geliyor. Ancak son dönemlerde terkos suyu denilen bir su kullanılıyor. Aynı zamanda dağdan gelmekte olan bu hamamın içinde bulunduğu bedestende dükkanların alt kısmından dolaşarak hamama ulaşır. Bu sayede kış günleri kalorifer görevini görüyor. Halen kullanılmakta olan Rüstem Paşa Hamamı mühendislik harikası, akıllıca inşa edilmiş bir yapı. Işıklı camlarla dizayn edilmiş kubbesiyle görkemli bir görüntüye sahip.

Bolvadin gezilecek yerler listemiz Rüstem Paşa Hamamı’yla son buluyor.

 

Rezervasyon
Konumumuz
WhatsApp